Suomalainen liuskekivi ja ylipäänsä luonnonkivi on pihoihin ja myös muuhun rakentamiseen erittäin hyvä valinta. Se on erittäin kestävää, minkä vuoksi sitä voi käyttää aina uudelleen ilman, että se olisi käytössä kulunut välttämättä juuri lainkaan. Suomalaisella luonnonkivellä on myös erittäin pieni hiilijalanjälki verrattuna esimerkiksi mantereen toiselta laidalta saapuvaan tuontikiveen. Seuraavassa kerron liuskekiven parhaista käyttökohteista pihassa.
Oleskelualueet ja käytävät
Etenkin metsäisemmillä tai muutoin luonnonmukaisemmilla alueilla liuskekivi on maisemallisesti hyvin sopiva materiaali. Monet käyttävätkin sitä erityisesti kesämökkien piha-alueilla.
Oleskelualueilla laajempaa liuskelaatoitusta tehdessä kannattaa etukäteen miettiä, minkä näköistä lopputulosta tavoittelee. Haaveileeko tasaisesta liuskekivialueesta, jonka saumoissa ei kasva mitään, vai onko vaikkapa sammalpeitteinen sauma mieleisempi.
Liuskekivilaatoituksenkin sauman saa sellaiseksi, ettei se kasva mitään ja on helppo pitää puhtaana. Tähän ainakin omasta kokemuksestani paras tuote on GftK-sauma-aine, joka kovettuu saumaan eikä halkeile. Edellyttäen tietenkin, että pohjatyö on tehty kunnolla kantavaksi ja routimattomaksi.
Sammaleinen sauma taas saadaan aikaiseksi normaalilla kivituhkasaumalla, joka usein luonnostaankin alkaa kasvaa jonkinlaista sammalta ennen pitkää. Jos sammaleisuutta haluaa nopeammassa aikataulussa, on yksi tapa lisätä kivituhkan sekaan 10-20 % hapanta turvetta. Vielä lisää vauhtia saa tekemällä seoksen piimästä, vedestä ja sammalesta ja valelemalla sitä saumoihin.
Käytäviä voi rakentaa samalla periaatteella kuin isompaa laatoitusaluetta. Koska kyseessä on vapaamuotoinen luonnonkivi, voi reuna olla myös vapaamuotoinen. Suora reunakin on kuitenkin mahdollista tehdä, kun valitsee kivet oikein. Toki leikkaaminenkin onnistuu, jos haluaa aivan suoran reunan. Tällöin laatoitus tehdään alueesta yli ja leikataan vasta viimeisenä.
Usein liuskekiviä käytetään myös kevyemmin, askellaattoina vaikkapa nurmikolla tai kivituhkalla. Tällöin kivet antavat kevyen kulumissuojan käveltäville alueille, eivätkä näytä liian hallitsevilta ympäristöönsä nähden.
Rappuset
Liuskekivitoimittajilla on saatavilla myös rappukiviä, joista saadaan kohtuullisella vaivalla tyylikkäät rappuset. Toki rappukivet ovat painavia, ja isoimmat vaativatkin konetta avuksi, mutta lopputulos on tukeva ja kaunis!
Rappusten asennus on luonnollisesti aloitettava alhaalta ja edettävä ylöspäin. Kun on saanut ensimmäisen rapun paikoilleen ja vaateriin tai hiukan ulospäin kallistuvaksi, voi kiven taustalle tiivistää mursketta tai muuta kantavaa ja routimatonta materiaalia ja nostaa seuraavan kiven päälle siten, että osa etureunasta jää edellisen kiven päälle.
Ulkonäöllisesti ja tukevuutensa puolesta paras lopputulos syntyy, jos rappukivien välissä ei tarvitse käyttää minkäänlaisia kiilakiviä. Mikäli rappusen nousu uhkaa kuitenkin jäädä turhan matalaksi, tai rappu jää liian vinoksi, voi tällaisia niin sanottuja korokekiviä käyttää.
Muurit
Muureja voi liuskekivestä rakentaa monella tavalla, kuten pinnoittamalla betoni- tai harkkomuuri sillä, mutta tässä puhun lähinnä kylmäladontana (ilman betonia) tehtävästä muurista.
Liuskekivimuurin, kuten minkä tahansa vapaamuotoisen luonnonkivimuurin, rakentaminen vaatii tekijältään silmää, jotta rakenteesta tulee myös ulkonäöllisesti hyvä. Mutta silti suosittelen kokeilemaan ja opettelemaan, sillä mikäpä olisi sen palkitsevampaa kuin rakentaa itse hieno liuskekivimuuri omaan pihaan!
Pääperiaatteena voi pitää sitä, että alimmaksi laitetaan isoimmat kivet ja ylimmäksi tasaisimmat ja pienemmät kivet. Etulaita pyritään kallistamaan taakse päin noin 8 %. Liuskemestareilla on olemassa aiheesta oiva asennusvideo.
Muut mahdollisuudet
Liuskekiven käyttömahdollisuuksissa on periaatteessa vain mielikuvitus rajana. Me olemme tehneet liuskekivistä myös penkin ja isompia kiviä olemme käyttäneet reunakivinä. Niistä on mahdollista tehdä taidetta ja ne voidaan valjastaa grilli- tai nuotiopaikkakäyttöön.
Suomalainen kivi on kuin suomalainen sisu, se ei lopu eikä katkea! Kaiken lisäksi se rasittaa arvokasta luontoamme niin vähän, että sitä pitäisi käyttää paljon nykyistä enemmän tuontikiven sijasta. Sillä myös tuetaan kotimaista työllisyyttä, sillä liuskekivistäkin suurin osa tehdään käsityönä. Ja näin omasta näkökannastani, jos muu kivirakentaminen on kultaa niin luonnonkivestä rakentaminen on timanttia, sillä se on haasteellista mutta onnistuessaan äärettömän palkitsevaa. Ja lopputulos voi olla jopa ikuinen. Aika ekologista, eikö?
Mikäli kaipaat apua kiven valinnassa tai haluat jonkun asentamaan kiveyksen pihaasi, älä epäröi ottaa yhteyttä meihin! Olemme Sinun pihaunelmiasi varten!
Viimeisimmät kommentit