Meillä suomalaisilla, murheellisten laulujen maassa syntyneellä katajaisella kansalla, on vieläkin elävänä muistissa se, että omat perunat kasvatetaan omalla pellolla tai pihan peränurkassa. Kevätkesä on ollut sitä aikaa, kun koko lapsikatras on komennettu koivun vitsan kanssa harventamaan porkkanaa ja kitkemään sipulien väleissä.
Ja jollei mitään tällaista, niin sitten on työnnetty manuaalisella, niin kutsutulla ruohonleikkurilla, sen seitsemäntoista marjapuskan välistä nurmikkoa – saaden lopputulokseksi vain karviaispensaiden aiheuttamat naarmut käsivarsiin. Herneiden tueksi laitettavien keppien etsiminen oli suorastaan luksushommaa näiden rinnalla.
Tällä tavoin ne pihaunelmat on karistettu pienen lapsen mielikuvituksesta yhtä taidokkaasti kuin hiihtoinnostus ensimmäisillä luokilla huonoilla suksilla ja pakko hiihtää -mentaliteetilla.
Tänä päivänä asian ei kuitenkaan tarvitse olla niin. Toki vanhat tavat ovat oikeasti hyviä asioita ja herättää nostalgisia tunteita vanhemmalla iällä, ja voi jopa sanoa esimerkiksi kotitarveviljelyn tulleen uudelleen muotiin. Kaikki tämä on hyvää, mutta asioita ei tarvitse tehdä hampaat irvessä ja perinteisellä suomalaisella sisulla otsa hiessä leipänsä tienaten.
Pihaunelmia
Piha voi oikeasti olla unelmapiha ja se voi olla juuri Sinun näköisesi, juuri sellainen kuin haluat ja joka nostaa mielialasi kirjaimellisesti pilviin olemalla joka päivä hiukan erilainen: mielenkiintoinen ja houkutteleva. Mietipä vaikka sitä kevään tunnetta, kun lumet sulavat ja ensimmäiset sipulikukat nostavat päätään jääkiteiden välistä kurkottaen kohti aurinkoa: mitä istutinkaan tuohon?
Riippuen siitä, millainen on Sinun pihaunelmasi, voidaan pihaa pala kerrallaan lähteä muokkaamaan siihen suuntaan, kunhan on olemassa melko selkeä päämäärä tai suunnitelma, minkä mukaisesti edetään. Pihasuunnitelman voi teettää ammattilaisella tai tehdä suuntaviivat itse kuten unelmakartan konsanaan. Joka tapauksessa ensin on selvitettävä mitä haluaa: mitä haluaa tehdä pihalla, millaisista asioista pitää ja kuinka paljon haluaa itse laittaa sormiansa multaan tai haluaako multaa laisinkaan. Pihasuunnittelijakaan kun ei ole selvänäkijä, niin häntä helpottaa suuresti, jos tavoitetila on suurin piirtein selvä.
Pihasuunnitelman saa myös meiltä, kun on yhteydessä hyvissä ajoin syksyllä seuraavaa kevättä tai kesää varten.
Arjen luksusta
Kun alat miettiä mitä pihaltasi haluat, uskalla unelmoida suuria! Kuten sanoin, pihan ei tarvitse olla välttämätön paha ja työleiri, josta kamalalla vaivalla saa muutaman porkkanan syödäkseen. Selaa Pinterestiä ja hae myös englanninkielisillä hakusanoilla. Ajattele piha eri tiloina samaan tyyliin kuin sisällä on huoneita.
Ulkona voi olla esimerkiksi ruokailupaikka, spa-osasto, liikunta- ja pelialue, yrttitarha, hedelmäosasto, marjametsä, nuotiopaikka ja leikkialue. Etenkin haja-asutusalueella voidaan ajatella pihan olevan vaikkapa kukkiva perhosniitty, jossa on vanhan tammen oksassa puinen keinu tai pari penkkiä liuskelaattojen päällä. Yhden mielenkiintoisen niittypihan tarinan on saanut aikaan Lauri Ylönen.
Kokkaajan paratiisi
Jos pidät ruoanlaitosta ja arvostat laadukkaita raaka-aineita, voit tehdä pihaasi unelmien kesäkeittiön ja kasvattaa osan raaka-aineista itse. Eikä raaka-aineiden kasvatukseen tarvita kasvimaata, vaan pari-kolme viljelylaatikkoa terassin tai kiveyksen yhteyteen ja grillin lähistölle yrtit kasvamaan kauniissa ruukussa.
Viljelylaatikoihin on varaa laittaa hyvää säkkimultaa, joissa ei ole rikkaruohoja valmiina, ja toisaalta niihin pääsee keväällä aiemmin laittamaan satoa kasvamaan kuin perinteiseen kasvimaahan. Lisäksi viljelylaatikon kylkeen on helppo kiinnittää lappu, joka kertoo mitä mihinkin on kylvetty. Itse teen myös niin, että viljelylaatikoissa annan sadon kasvaa hiukan suositeltua tiheämmillä taimiväleillä, jolloin laatikko myös näyttää hyvältä.
Kesäkeittiön rakentamisessa taas voi hyödyntää vanhoja tiiliä, lautoja ja sen sellaista, tai vaikka muurata uusista tiilistä tai luonnonkivistä ja hakea facebookin roskalavalta jonkun käytöstä poistettu keittiötaso päälle. Unelmia ja mielikuvitusta, siitä se lähtee!
Hyvinvoinnin keidas
Piha-alueelle voi järjestää myös tyylikkään ja ylellisen spa-osaston, jossa kauniina kesäiltana työpäivän päätteeksi on mukavaa rentoutua ja pulahtaa poreilevaan altaaseen. Nykyään on olemassa jopa kohtuullisen hintaisia ulkoporealtaita, eikä kuuleman mukaan ylläpitokaan niin kallista ole kuin voisi kuvitella.
Tyylillisesti ainakin omaa silmääni miellyttävät eniten sellaiset ratkaisut, jotka ovat osana jotakin kokonaisuutta. Tällainen kokonaisuus on esimerkiksi oleskeluterassi, joka on jaettu kahteen tai kolmeen ehkäpä eri tasolla olevaan tilaan ja ulkoporeallas on upotettu yhteen niistä osista. Myös kylpytynnyrin voi upottaa terassiin osittain, kun jättää tulipesän saataville terassin ulkopuolelle. Näin päästään eroon ulkonäöllisesti enemmän tai vähemmän kököistä rappuratkaisuista ja kylpypaikka todellakin kuuluu terassiin.
Tällaisiin pihan kylpyosastoihin ja terasseihin saa paljon visuaalisuutta lisää, kun valaistus on toteutettu järkevästi joko terassin kaiteen tai rapun laidan alapuolelle led-nauhalla tai vastaavasti terassiin upotetuilla pienillä valoilla. Ideana se, että itse valonlähteen ei tarvitse olla näkyvissä. Niin ikään kausivaihtelua saa erilaisilla lyhdyillä ja isoissa ruukuissa olevilla kausi-istutuksilla.
Korona-aika on pistänyt koetukselle myös sen, mitä kaikkea liikuntaa pystyy harrastamaan kotona. Tässäkin on rutkasti mahdollisuuksia, sillä hyvin hoidetulla nurmikolla hyvällä säällä ilta-auringossa voi yhtä hyvin joogata kuin tehdä bootcamp -treeniä tai kahvakuulaa. Lisäksi suureen suosioon ovat nousseet myös erilaiset pihaversiot niin golfista, koripallosta kuin sulkapallostakin. Hiekkatekonurmipohjainen golfviheriö omalla pihalla on myös helppohoitoinen.
Lasten riemua
Lapset saa parhaiten pihalle järjestämällä heille heidän haluamaansa tekemistä sen sijaan että pakottaisi heidät porkkanan harventamiseen tai kompostin kääntämiseen – yhtään toki väheksymättä senkään työn arvoa!
Nykyään suurta huutoa ovat varsinkin tytöille keppihevosradat, joita voi rakentaa nurmikollekin. Helpoin hoitaa sellaisesta syntyy hiekkatekonurmipohjalle tai jollekin muulle materiaalille mitä ei tarvitse leikata, mutta toisaalta, tavallinen nurmikko lienee pienelle jalalle se kaikkein mukavin ja pehmoisin.
Poikien suosikkeja ovat trampoliinin lisäksi erilaiset pelit, joista monia saa kotipihaversioina. Helpoimpia lienee koripallo- tai frisbeegolf-korit, jotka voidaan kohtuullisella vaivalla kiinnittää pihaan.
Toisaalta luksustahan tietenkin lasten kannalta parhaiten saadaan aikaan, kun koko perhe tai ainakin jompikumpi vanhemmista osallistuu lasten peleihin ja leikkeihin, heittäytyen heidän riemuunsa. Perinteiset mölkyt, kroketit ja tikanheitot vanhempien kanssa ovat niitä asioita, jotka lapsille lopulta kuitenkin merkitsevät enemmän kuin se, että kaikki on rahallisesti ajatellen luksusta.
Pörriäisten ja perhosten valtakunta
Pölyttäjäkato on todellinen ja huolestuttava ilmiö, mihin toivoisi jokaisen jollain tavalla yrittävän vaikuttaa positiivisesti. Itsekin tein pienehköön rivitalopihaani parin neliön kokoisen läntin, johon kylvin niittysiemenseosta. Kauniit ja joka vuosi hiukan erilaiseksi kehittyvät kukkaniityt – pienet ja isot – sopivat yhtä hyvin kaupunkipihaan kuin maallekin. Se voi olla jopa helpotus etenkin isossa omakotitalopihassa, jossa on paljon nurmikkoa, sillä niittyähän leikataan vain kerran-kaksi kesässä.
Millä rahalla nämä unelmat toteutetaan?
Ehkäpä olet jo alkanut unelmoida, mutta yksi asia vaivaa mieltä. Millä tämä kaikki kustannetaan? Kysymys on tietenkin merkittävä, mutta yhtä hyvin ratkaistavissa kuin yllättäen koittavan kylpyhuoneremontin rahoittaminen tai uuden auton osto. Lisäksi uudiskohteissa voi tehdä merkittäviä kustannussäästöjä ja ratkaista rahoitusongelmia järkevällä ennakkosuunnittelulla, kun ottaa pihan mukaan heti alusta alkaen.
Kun tällaisessa uudiskohteessa on olemassa pihasta edes karkea suunnitelma siinä vaiheessa, kun rakennuksen pohjia aletaan rakentaa, voidaan koko tontin käyttö suunnitella järkevästi siten, että koneita ei tarvitse tuoda neljään eri kertaan tontille vaan asioita voi tehdä kerralla.
Otetaanpa yksi esimerkki. Perheen uudella tontilla aletaan kaivaa rakennuksen pohjia. Pihasuunnitelma on luonnosasteella tehty ja tilat eri toiminnoille on kirkkaana mielessä. Kiveyksille tarvitaan routaeristeet, samoin kuin kasvihuoneen pohjalle. Perhe ja maanrakentaja sopivat, että samalla kun rakennuksen routaeristeitä laitetaan paikalleen, jatketaan routaeristeitä myös tulevan kiveyksen alle ja siitä puoli metriä yli.
Näin ollen routaeristeisiin ei tule saumaa, josta kylmä pääsee kulkemaan läpi, eikä rakennuksen pohjilta tulevaa humuspitoista materiaalia tule laitettua niille alueille, missä routimista ei saa tapahtua. Myös kaapelit ja salaojat on osattu vetää valmiiksi samojen pohjatöiden yhteydessä.
Esimerkin tyypillisempi variaatio voisi mennä siten, että rakennuksen pohjia tehdessä maat kuljetetaan kuorma-autolla pois. Kone viedään pois, kun rakennuksen pohja on valmis. Rakennus rakennetaan paikalleen ja sisustus tehdään viimeisen päälle.
Kun rakennus on valmis ja lumet sulaneet seuraavan kerran, huomataan että piha on vielä räätämällään ja rahat loppu. Seuraavaksi tilataan kuitenkin vielä kaivinkone töihin levittämään nurmikkomultia paikalleen ja tuomaan vähän täyttömaata, jotta saadaan piha tasaiseksi. Sitten huomataankin, ettei takapihalle enää pääse kuorma-autolla, joten täytyy hankkia pienkuormaaja, joka kuljettaa materiaalit etupihalta takapihalle.
Näitä kahta, kenties hiukan karrikoitua esimerkkitapausta kun vertaa toisiinsa, voi vain arvailla mikä on ero kustannuksissa ja lopputuloksessa. Ensimmäinen esimerkki on maksanut pihasuunnitelmasta kenties tonnin tai kaksi ja sisällyttänyt sen rakennuskustannuksiin, jälkimmäinen esimerkki maksaa pelkästä nurmikosta kolme tai neljä tonnia. Ja ne kaapelit on vielä laittamatta…
Etukäteen suunnittelemalla voi siis säästää isojakin summia rahaa. Pihaunelmat ovat niitä, jotka kannattaa kiinnittää samaan suunnitelmaan rakennuksen kanssa jos kyseessä on uudiskohde. Vanhoissa kohteissa joitakin rajoitteita saattaa olla, jos tila on rajallinen, mutta kaikki on kuitenkin pääsääntöisesti ratkaistavissa. Me olemme mielellämme mukana toteuttamassa juuri Sinun pihaunelmaasi!
Viimeisimmät kommentit